top of page

Αχ! ξαναδιαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου

μια in-between παράσταση της bijoux de kant

H ιδέα της in-between παράστασης γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown και το πάγωμα των θεατρικών παραστάσεων. Διερευνώντας την έννοια της παροντικότητας και της επιτελεστικότητας, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους το θέατρο δύναται να υπάρξει σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, η bijoux de kant παρουσιάζει το έργο «Aχ! ξαναδιαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου» ως το αποτέλεσμα του διαλόγου ανάμεσα στην οπτικοακουστική δημιουργία και τις ζωντανές τέχνες. 


Το ψηφιακό «Αχ!» αντλεί τα υλικά του από το φυσικό «Αχ!» που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα παράδοξο ερωτικό τρίγωνο, μία ερωτική ιστορία βουτηγμένη στην θλίψη και τα δάκρυα. Η νεαρή Βεργινία, παντρεμένη με τον Νίκο, πάσχει από αναιμία. Την φροντίζει η Λιόλια και όσο και να το πολεμάνε, ο Νίκος και η Λιόλια ερωτεύονται. Μετά τον θάνατο της Βεργινίας, οι δύο ερωτευμένοι θα παντρευτούν και θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, όμοιο με την Βεργινία, το οποίο θα πεθάνει. Το κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη ακολουθεί τους ήρωες του Χρηστομάνου με σεβασμό στα πάθη και την οδύνη τους. Μέσα στην σκηνική εγκατάσταση-ψυχοτοπίο που κατασκευάστηκε στο bijoux de kant hood, οι χαρακτήρες αφηγούνται το βίωμα του ακραίου ερωτικού αναστεναγμού. 

Στο «ΑΧ!» κυλάνε θλιμμένα ποτάμια, τα νερά πονάνε και η αιώνια αλήθεια αιμορραγεί. Οι αμυγδαλιές ανθίζουν πριν την ώρα τους κι η ώρα τους είναι βουβή και σκοτεινή σαν χώρα. 

Η bijoux de kant συνθέτει ένα «εικονοστάσι» που φέρει λύπες, μύχιες σκέψεις και αισθήματα, μια «εικονογράφηση» του μικρού αστικού τραγικού, του άρρητου ερωτικού πόνου.


Διαθέσιμο on-demand κατόπιν αποστολής e-mail στο bijouxdekant@gmail.com


Συντελεστές

Σκηνοθεσία:  Γιάννης Σκουρλέτης

Κείμενο:  Γλυκερία Μπασδέκη

Κινηματογράφηση – Μοντάζ – Μουσική Επιμέλεια:  Γιώργος Αποστολόπουλος
Set Design - Κοστούμια:  Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Βοηθός Σκηνοθέτη - Ήχος:  Κωνσταντίνος Παπασωτηρόπουλος

Ηχητική επεξεργασία: AUX AMKE

Επιμέλεια Γραφιστικού Υλικού:  Αθηνά Καμπούρη

Καλλιτεχνικός Συντονισμός:  Γιώργος Παπαδάκης

Οργάνωση Παραγωγής:  Ασημένια Ευθυμίου


Παίζουν:
Νίκος ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης
Βιργινία η Μαρία Νεφέλη Δούκα
Λιόλια η Φλομαρία Παπαδάκη
Κερένια Κούκλα ο Αντώνης Αντωνόπουλος



Παραγωγή: ΑΜΚΕ BIJOUX DE KANT

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο bijoux de kant hood, Πολυκλείτου 21 Μοναστηράκι


Το έργο Αχ! ξαναδιαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου πραγματοποιείται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Gallery

bottom of page